Manifest Destiny CommonLit Answers Key 2022 [FREE Access]


In this session, we will be bringing you the updated answers for Manifest Destiny CommonLit topic.

 

Manifest Destiny CommonLit Answers Key

Almost all the questions have been answered below:

 

Q1. PART A: In paragraph 3, the author describes manifest destiny as a “self-deluding hypocrisy.” In this context, what does the term “self-deluding” mean?
Ans: fooling oneself into believing something that is untrue.

Q2. PART B: Which of the following quotes best supports the answer to Part A?
Ans: “they thought was their ‘duty’ to shoulder all over the globe.” (Paragraph 2)

Q3. Which statement best describes how the author views the idea of manifest destiny?
Ans: The author views manifest destiny as an invitation for Americans to involve themselves in foreign affairs.

Q4. PART A: In the conclusion of the article, the author repeats the phrase “it was” at the beginning of paragraphs 26-28. How does this structure help the author make his point?
Ans: It emphasizes the many escalating events influenced by American exceptionalism.

Q5. PART B: Which of the following quotes best supports the answer to Part A?
Ans: “any judgment of “The Manifest Destiny” and American exceptionalism must include the fact
that they helped create the United States” (Paragraph 29)

Q6. How did the Louisiana Purchase impact America’s relations with Native Americans?
Ans: It reinforced Thomas Jefferson’s priorities to maintain positive relationships with Native Americans.

Q7. How does the idea of American exceptionalism relate to the concept of manifest destiny in the text?
Ans: Both manifest destiny and American exceptionalism assume that America has a unique authority bestowed by its values and practices.

Q8. In paragraph 15, the author quotes Alexis de Tocqueville. How does this passage contribute to the central idea of the text?
Ans: This passage contributes to the central idea to show all perspectives of Manifest Destiny. They show the Indian’s side and the American’s side.

Q9. Why is John O’Sullivan’s mention of “Providence” (Paragraph 18) significant to the author’s argument
regarding manifest destiny?
Ans: The argument regarding Manifest destiny has partial religion involved in it, so talking about Providence is showing that some reasoning towards Manifest Destiny is religion-based.

 

Discussion Questions with answer

Q1. What recent events can you think of that relate to or reflect American ideas about “manifest destiny”? Do you think the way citizens and politicians view these principles now is different from how they were viewed in the 19th and early 20th centuries?
Ans: In a way, you can say ISIS can bed related to manifest destiny because their followers believe they were “destined” to take over cities. I think politicians now know their boundaries (maybe not Donald Trump) because there are rules set in place for situations like that.

Q2. Do you believe there is any truth in the idea of American exceptionalism? What aspects of America’s values and culture make it unique? In your opinion, do those things also make America exceptional?
Ans: Yes there is some truth to American exceptionalism. What makes us unique is that our culture isn’t designated for one race or one group, it’s made for everyone in our country no matter what you are which I believe makes America exceptional.

Q3. Picture yourself as an early American leader. How would you have addressed the conflict between Americans’ desire to settle new lands and Native peoples’ historical claim to them?
Ans: I would try to reason with the Natives. I would ask them is there a certain area they would like to stay and I wouldn’t charge them at all, because we invaded their lands rather than the other way around.

Q4. In the 19th and early 20th centuries, conflict erupted between American settlers and Native Americans over territory. Americans believed it was their duty to expand westward, while Native Americans felt they were being stripped of their homeland. In the context of this article, what makes people do bad things? Given what you know from history, literature, and art, what happens when both sides in a conflict believe they are right?
Ans: Desire or the feeling of wanting something will cause people to do bad things. When both sides believe they are right it always has a conflict such as war.

 

>>Browse Other CommonLit Answers <<

 

Hope you got the correct Manifest Destiny CommonLit Answers Key which is shared above.

 

Please share with friends who might be looking for the same!


Leave a Comment