Allegory Of The Cave CommonLit Answers Key 2022 [FREE Access]


In this session, we will be bringing you the updated answers for Allegory Of The Cave topic.

 

Allegory Of The Cave CommonLit Answers Key

Almost all the questions have been answered below:

 

Q1. PART A: Which of the following best identifies the main theme of this text?
Ans: Acquiring true knowledge requires questioning one’s perception.

Q2. PART B: Which quote from the text best supports the answer to Part A?
Ans: “what he saw before was an illusion, but that now, he is approaching nearer to being and his eye is turned towards more real existence, he has a clearer vision”

Q3. How does the use of dialogue between Socrates and Glaucon contribute to the text?
Ans: Socrates is able to demonstrate how gaining knowledge is a fulfilling endeavor by answering Glaucon’s questions.

Q4. What does the quote “Men would say of him that up he went and down he came without his eyes” from paragraph 33 mean in the context of the passage?
Ans: Those who attempt to gain knowledge are self-centered and fail to understand how they are perceived in the world.

Q5. How does Socrates establish the meaning of his allegory in paragraph 35?
Ans: Socrates establishes the meaning of his allegory by identifying the symbolic characteristics within the story. He creates an explanation of the events that take place in the story to mean more meaningful ideas.

Discussion Questions with Answer

Q1. To what extent do you believe that ignorance is like a prison or a cave? How can a lack of knowledge about something keep people “in the dark?” How might lack of knowledge prove harmful?
Ans: Ignorance keeps one’s view in a fixed position. Without the knowledge to say otherwise, that person’s perception won’t change.

Q2. Why might people resist new knowledge? What keeps humans in the cave?
Ans: Sometimes people are afraid that knowing the truth will change how they see the world or whatever particular subject the information stems from.

Q3. In the context of Plato’s Allegory of the Cave, what is the goal of education? What do you expect to ultimately gain from your education today?
Ans: Education is supposed to prepare us for the world, in the context of this story it’s more of preparing for darkness and changing perception.

Q4. The cave is a symbol of ignorance. The people in the cave do not realize they are in a cave any more than a fish would realize it lives in water. Are there things we take for granted today as “just how they are” which were viewed differently in history? Describe some “caves” in the world today or in history. To begin, you can consider the history of science or human rights.
Ans: Many people just assume everyone is heterosexual until they come out. Our generation has gone a bit better about making assumptions, but the older generation still assumes. I believe that they are ignorant about most of the spectrum of sexual orientation.

 

Hope you got the correct Allegory Of The Cave CommonLit Answers Key which is shared above.

 

Please share with friends who might be looking for the same!


Leave a Comment